Dne 13. listopadu 2025 se v Pohořelicích uskutečnila odborná konference „Využití tuzemských luskovin v praxi“. ČAZV děkuje doc. Ing. Petru Homolkovi, CSc., Ph.D. za zajištění propagace časopisu Czech Journal of Animal Science (CJAS) během této odborné akce.
Dne 25. 3. 2022 se uskutečnilo plenární zasedání Odboru potravinářské technologie a techniky (OPTT) a Odboru výživy obyvatelstva a jakosti potravin (OVOJP) ČAZV prostřednictvím online konference. Plénum zahájil předseda výboru OPTT Ing. Petr Roubal, CSc. Na to přítomné členy pozdravil a o práci předsednictva informoval předseda předsednictva ČAZV RNDr. Jan Nedělník, PhD. Předsedové odborů Ing. Petr Roubal, CSc. a Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc. seznámili členy odborů s činností v roce 2021 a 1. čtvrtletí 2022. Vyzdvihli zejména práci na Koncepci výzkumu MZe 2023+, přípravě programu ZEMĚ II a podíl na akcích v rámci Mezinárodního roku ovoce a zeleniny, kdy byly doc. Ing. Alešem Rajchlem, PhD. (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, člen ČAZV) prezentovány 3 video přednášky a vypracován leták o dělení, složení i skladování ovoce a zeleniny (bližší informace naleznete na webu ČAZV v sekci Mezinárodní rok ovoce a zeleniny – 2021). V současné době probíhá příprava workshopu „Jíme s rozumem“, který se bude konat 16. 6. 2022 ve Velkém sále Domu zemědělské osvěty 100/7 Praha 2. Byla rovněž oceněna vysoká výzkumná aktivita členů odborů prezentovaná značným počtem řešených projektů různých poskytovatelů. Vydavatelské činnosti ČAZV a detailněji časopisu Czech Journal of Food Sciences se v samostatném vystoupení věnovala prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., editorka časopisu. Diskuse se týkala z velké části hodnocení aplikovaného výzkumu a možnosti lobování za jeho podporu. Zazněla rovněž výzva k účasti na workshopu „Jíme s rozumem“.
Ing. Petr Roubal, CSc.
předseda OPTT ČAZV
Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.
předsedkyně OVOJP ČAZV

