skip to Main Content

Je to společenská, ale plachá ryba. Obývá větší, pomalu tekoucí řeky. S oblibou vyhledává měkká dna řek, ve kterých ryje a hledá potravu. Dorůstá do délky až 80 cm a hmotnosti 7 kg, obvykle jsou však jedinci menší. Má nápadně vysoké tělo a tmavé ploutve. Jde o hospodářsky významný druh volných vod a je vyhledávaným objektem sportovního rybolovu. Jeho kvalitní maso je vhodné na uzení a pražení, ale hodí se i do salátu.

Zajímavost:

U cejna velkého, ale i u některých dalších kaprovitých ryb (například plotice, perlín, hrouzek, amur), někdy narazí rybáři na jedince s extrémně zvětšenou břišní dutinou. Jde o parazitózu vyvolanou velkými larvami tasemnice řemenatky ptačí. Onemocnění ryb se objevuje především v údolních nádržích nebo v mrtvých ramenech řek. Ryby mají poruchy plavání, obvykle zůstávají u hladiny, jsou netečné a mají nápadně zvětšenou břišní dutinu. U cejna velkého byla zaznamenána promořenost řamenatkami v některých lokalitách až u 40-75% jedinců v dané populaci.

Historický exkurz:

Cejn velký byl v 70. letech 19. století celoročně prodáván na pražském rybím trhu. V roce 1912 potvrzuje pozdější výskyt v pražské Vltavě.

Gastronomický význam:

Maso cejnů je kvalitní, dosti tučné, přesto poměrně chutné. Obvykle je podáváno jako uzené, pražené nebo opečené na sádle.

Zdroje:
Ryby našich vod; Český rybářský svaz, z.s.; 2021
Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích; L. Kubásková, J. Jakubská, M. Čeněk; NZM; 2020

Autor fotografií: prof. Ing. Radim Vácha, Ph.D.

Zpátky nahoru