skip to Main Content

V rámci projektu Dětské zemědělské akademie proběhla v Klatovech další ze zábavně-naučných přednášek pod vedením odborníků z ČAZV. Tentokrát na téma „Kefír nebo zákys – tajemství výroby mléčných fermentovaných výrobků“. Děti se vydaly na fascinující cestu do světa mikrobiologie a tajemství výroby mléčných fermentovaných výrobků. V rámci krátké prezentace od pracovníků Výzkumného ústavu mlékárenského se děti dozvěděly o úžasném světě mikroorganismů a jejich klíčové roli při výrobě potravin. Nejenže získaly přehled o základním dělení mikroorganismů, ale také pochopily, jak jsou nezbytné pro vytváření chutných a zdravých mléčných produktů. Seznámily se s různými druhy mléčných fermentovaných výrobků a objevily hlavní rozdíly mezi nimi. A co víc, měly možnost vyzkoušet si samy ochutnávky těchto výrobků a podílet se na zábavném pokusu s mlékem a smetanou, který vyústil v barevnou mozaiku. Děti se také zapojily do procesu výroby čerstvého sýra, což byla nejen vzrušující, ale i edukativní zkušenost.

Ředitelka ČAZV děkuje předsedovi Odboru potravinářské technologie a techniky ČAZV (OPTT) Ing. Petru Roubalovi, CSc. a Ing. Ivaně Hyršlové z Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o. za odborné zajištění přednášky.

Dětskou zemědělskou akademii realizuje Úhlava, o.p.s. a ČAZV je partnerem projektu.

 

Zpátky nahoru