V pražském Obecním domě se dne 21. 9. 2023 uskutečnilo slavnostní zasedání ke 30. výročí založení Agrární komory České republiky (AK ČR).
Dne 16. 6. 2022 se konal ve Velkém sále Domu zemědělské osvěty v Praze workshop na téma „Jíme s rozumem“, který pořádal Odbor potravinářské technologie a techniky (OPTT) a Odbor výživy obyvatelstva a jakosti potravin (OVOJP) ČAZV ve spolupráci se Společností pro výživu, z. s. Na workshop dorazilo přibližně 30 účastníků z řad odborné i laické veřejnosti, které přivítala předsedkyně OVOJP ČAZV, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc., a představila na úvod také ředitelku ČAZV, Ing. Hanu Urbancovou, Ph.D. Účastníci workshopu vyslechli zajímavé přednášky od vážených odborníků prof. Ing. Jany Dostálové, CSc. z Vysoké školy chemicko-technologické na téma „Mýty o potravinách a superpotraviny“, prof. MUDr. Michala Anděla, CSc. ze 3. LF UK, FNKV na téma „Nutriční stav a výživa seniorů“, Ing. Jiřího Kopáčka, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského na téma „Mléko a mléčné výrobky v naší výživě“, MUDr. Petra Tláskala, CSc. z 2. LF UK, FN Motol na téma „Výživa dětí“ a Ing. Ondřeje Horáka z odboru bezpečnosti potravin MZe na téma „Bezpečnost potravin“.
Posluchači ocenili přednesená zajímavá témata spojená také s mýty o potravinách, kojení dětí či mléčných výrobcích a seznámili se s aplikací o bezpečnosti potravin, která je dostupná ke stažení široké veřejnosti zde >>
V průběhu akce se účastníci měli možnost seznámit se všemi 11 vydávanými časopisy ČAZV, především pak s vědeckým časopisem Czech Journal of Food Sciences, který přímo souvisí s tématem workshopu a jehož odborným garantem jsou práě odbory OPTT a OVOJP ČAZV.
Předsedkyně OVOJP ČAZV Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc. a předseda OPTT Ing. Petr Roubal, CSc. poděkovali účastníkům workshopu za účast a proběhlou diskusi.