K příležitosti výročí 100 let od založení Československé akademie zemědělské (ČAZ) v roce 1924 vydala ČAZV knihu s názvem „100 let České akademie zemědělských věd 1924-2024“. nyní si ji můžete pročíst a prohlédnout také online v elektronické verzi.
26. března 2019 se uzavřel život Ing. Ctibora Perlína, CSc., dlouholetého člena ČAZV a několikanásobného předsedy jejího Odboru výživy obyvatelstva a jakosti potravin.
Ing. Perlín celý svůj profesní život věnoval výživě a potravinám, ať už to bylo v laboratoři, v některé z jeho vedoucích funkcí, či pedagogické činnosti. Po absolutoriu na VŠCHT v Praze dlouhodobě zakotvil ve VÚHEM, tehdy výzkumném ústavu v rámci Vojenské nemocnice ve Střešovicích. Dále prošel výzkumem v oblasti technologie zpracování drůbeže a tuků, později se zaměřil na výživové programy a nutriční ekonomiku. V letech 1992–2000 vedl Ústav zemědělských a potravinářských informací (dnes UZEI). Poté působil ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha, v. v. i. jako vedoucí Oddělení technické politiky. Dlouhá léta byl předsedou České potravinářské společnosti a Společnosti pro výživu. Řídil redakční radu časopisu Výživa. S problematikou výživy seznamoval i studenty 3. lékařské fakultě UK. Je autorem několika desítek odborných článků a spoluautorem 10 odborných knih. Svůj přehled a znalost problematiky výživy a potravin uplatnil rovněž v populárních článcích a četných vystoupeních v mediích. Byl propagátorem racionální výživy a zarputilým vymítačem neopodstatněných mýtů o potravinách. Žádná důležitější výživářská akce se neobešla bez jeho účasti.
Ing. Perlín byl moudrý, vzdělaný a rovný člověk. Laskavý a spolehlivý kolega a kamarád.
Jako takového si ho uchovejme v paměti.